Yatırımcılar, Fed’in yılın son para siyaseti toplantısının akabinde şahin bir faiz indirimi açıklamasına hazırlanıyor. Bu bekleyişin ortasında yatırımcılar altın piyasasında ihtiyatlı ilerliyor. Çarşamba günkü karar öncesinde altın yatay bir seyir izliyor. Bununla birlikte, bir analist merkez bankasının vereceği iletinin kıymetli metaller piyasasında daha büyük bir düzeltmeyi tetikleyebileceğini söylüyor.
Altın, kıymetli rüzgarlarla karşı karşıya!
Borsahub.com’dan takip ettiğiniz üzere, altın bir müddettir konsolidasyon modunda süreç görüyor. OANDA Kıdemli Piyasa Analisti Kelvin Wong, altınla ilgili son notunda, sarı metalin 2.700 doların üzerindeki dirençle çaba etmeye devam ettiğini söylüyor. Wong, altının değerli rüzgarlarla karşı karşıya olduğunu da kelamlarına ekliyor. Bu rüzgarlara örnek olarak da tahvil getirilerinin yükselmesi ve enflasyon endişelerinin devam etmesi olarak gösteriyor. Bu bağlamda analist, şu değerlendirmeyi yapıyor:
Piyasada süreç gören finansal araçlar, mevcut Fed faiz indirimi döngüsünün başlangıcından bu yana yükseliş eğiliminde olan hem 5 yıllık hem de 10 yıllık ABD başabaş enflasyon oranlarının hareketlerinden türetildiği üzere, ABD enflasyon beklentilerinde daha fazla yükselişi fiyatlamaya başladı. 5 ve 10 yıllık ABD başabaş enflasyon oranlarındaki mevcut orta vadeli yükseliş trendinin en önemli katalizörü, Trumponomics 2.0’ın önerilen siyasetleri tarafından tetiklenmiştir. Bu siyasetler, 2025 ve sonrasında enflasyonist baskıları canlandırması beklenen olan daha derin kurumlar vergisi indirimleri ve ABD ithalatına yönelik daha yüksek ticaret tarifelerini içeriyor.
Defansif korunma ögesi nedeniyle daha yüksek talep görmesi mümkün!
Wong ayrıyeten, 10 yıllık tahvillerin gerçek getirilerinin geçen hafta %1,90’lık takviyesi test ettikten sonra kıymetli ölçüde toparlandığını vurguluyor. Analist, %2,29’a hakikat bir yükselişin altın tutmanın fırsat maliyetini artırdığını belirtiyor. Böylelikle, altını yatırımcılar için daha az cazip bir varlık haline getireceğini kaydediyor. Wong, altın için orta vadeli risklerin arttığını söylüyor. Bununla birlikte, değerli metalin esaslı bir uzun vadeli yükseliş trendinde kaldığını belirtiyor. Bu doğrultuda, şu açıklamayı paylaşıyor:
Altın, muhtemelen Trumponomics 2.0’ın daha yüksek ticaret tarifeleri bileşeninin daha fazla globalleşmeye yol açabilecek uzun vadeli tesirleri tarafından desteklenecektir. Bu globalleşme küresel ekonomik büyümenin önündeki pürüzleri tetikleyebilir ve altın defansif korunma ögesi nedeniyle daha yüksek talep görebilir.
Altının orta vadeli dayanağı 2.537 dolarda tutması gerekiyor, yoksa…
Parlak metal, 31 Ekim’de tüm vakitlerin en yüksek düzeyi olan 2.716 doları gördü. Lakin, o vakitten bu yana, birkaç haftalık düşüş riskinin devam ettiği bir konsolidasyon formasyonunda kaldı. Bu düşüş, 6 Ekim 2023’ten bu yana devam eden daha geniş yükseliş trendi içinde 200 günlük kilit hareketli ortalamasını yine test edebilir. Altının teknik görünümüne bakan Wong, altının orta vadeli dayanağı 2.537 dolarda tutması gerektiğini söylüyor. Bu düzeye bir düşüşün potansiyel olarak yeni bir yükseliş ivmesi başlatacağını kıymetlendiriyor. Lakin bu düzey başarısız olursa, bir sonraki dayanak bölgesi 2.484 ila 2.415 dolar ortasında yer alıyor. Bu bağlamda analist, şu düzeylere işaret ediyor:
Öte yandan, 2.716 doların üzerinde bir kırılma, düzeltici düşüş senaryosunu geçersiz kılacak ve birinci adım olarak bir sonraki orta vadeli direnç bölgesi olan 2.850-2.886 doları hedefleyerek yükseliş momentumunu canlandıracaktır.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!