Ünlü yatırımcı ve “Rich Dad Poor Dad” kitabının müellifi Robert Kiyosaki, Bitcoin (BTC) yatırımcılarına ve kıymetli metallerde yatırım yapanlara teşekkür etti. Kiyosaki, ABD hükümeti, Hazine ve Federal Rezerv üzere kurumları eleştirerek bu kurumları “Hırsızlar İni” olarak nitelendirdi.
Kiyosaki’nin Tenkitleri ve Uyarıları
Kiyosaki, ABD hükümetine olan güvensizliğinin 1965 yılında başladığını belirtti. Bu periyotta ABD’nin gümüş paralarını bakır alaşımlarla değiştirmesi, ona nazaran gerçek para kıymetinin düşüşünün bir işaretiydi. Ünlü isim görüşlerini şu sözlerle paylaştı:
Altın, gümüş ve Bitcoin yatırımcılarına teşekkür ederim. ABD hükümetine, Hazine’ye yahut FED’e güvenmiyorum. Onlara güveniyorsanız, bu sizin tercihiniz.
Kiyosaki, servetin gerçek kıymetinin somut ve merkezi olmayan varlıklarda olduğunu vurguladı. Ayrıyeten altın, gümüş ve Bitcoin üzere varlıkların, klâsik sistemlerin neden olduğu ekonomik risklerden korunma sağladığını savundu.
Ekonomik Çöküş ve Zenginlik Muhafaza Stratejisi
Kiyosaki, muhtemel bir finansal kriz öngörüsünde bulundu ve yatırımcıları, klasik finans eğitimine körü körüne güvenmek yerine güçlü bireylerden rehberlik almaya çağırdı. Ayrıyeten klasik finans planlamacılara duyduğu güvensizliği lisana getirdi ve şunları söyledi:
Sahte paranızla çalışmaya ve finansal danışmanları dinlemeye devam edin. Uydurma paranızla nasıl servet oluşturacağınızı onlara sorun.
ABD’deki yüksek enflasyon ve ekonomik belirsizlik devirlerinde, bilgili rehberlerin kıymetini vurguladı. Klasik sistemlerin ekonomiyi yönetmede sağladığı avantajlara karşın, Kiyosaki, bu sistemlerin zenginliği erittiğine inanıyor.
Bitcoin ve Alternatif Yatırım Varlıkları
Kiyosaki, Bitcoin ve bedelli metallere olan olumlu bakış açısını sürdürüyor. Bitcoin fiyatı 100.000 doları aştığında bile, Kiyosaki, yatırım yapmak için geç olmadığını tabir etti. Ünlü muharrir şunları söyledi:
Bitcoin, herkesi güçlü yapmak için tasarlandı.
Yazar, Bitcoin’in hem erken yatırımcılar hem de geç gelenler için fırsatlar sunduğunu belirtti. Ayrıyeten, Bitcoin’in hudutlu arzı nedeniyle ABD dolarını tehdit edebileceğini ve mevcut devalüasyon tasalarını artırabileceğini öngördü. Ona nazaran, Bitcoin’in sabit arzı, dolara olan itimadın azalmasına yol açacak ve finansal sistemde dönüşümler başlatacak.
Geleneksel Finans vs. Bitcoin
Kiyosaki’nin tenkitlerine karşın, fiat para üniteleri düzenleyici kontrol sunarak ekonomileri yönetmede değerli bir rol oynuyor. Bu para üniteleri, esneklikleriyle ekonomik krizlere karşı tesirli bir araç olarak kabul ediliyor. Öte yandan, Bitcoin transfer kolaylığı sağlıyor. Lakin volatilitesi nedeniyle hala riskli bir yatırım aracı..
Altın ve gümüş fizikî depolama gerektiriyor. Borsahub.com olarak da bildirdiğimiz üzere, daha az oynaklıklarıyla inançlı liman olarak tercih ediliyorlar. Kiyosaki’nin finansal sistem tenkitleri, yatırımcılar ortasında farklı yansılar yaratıyor. Bitcoin’e olan dayanağı ise tartışmalara yol açıyor.